סקירת ספרות

מוגבלות

מוגבלות היא קושי לתפקד. הקושי התפקודי נובע מחוסר התאמה בין היכולת התפקודית של האדם לבין הסביבה הפיזית והאנושית הקיימת. נגישות היא התאמה של המרחב ליכולת התפקודית של אנשים עם מוגבלות.

אדם עם מוגבלויות

המונח ″אדם עם מוגבלות″ מתייחס לקושי מהותי ביכולתו של אדם לתפקד בחיי היומיום ולהשתתף בפעילויות.
″אדם עם מוגבלות″ – אדם עם לקות פיזית, נפשית או שכלית לרבות קוגניטיבית, קבועה או זמנית, אשר בגללה מוגבל תפקודו באופן מהותי בתחום אחד או יותר מתחומי החיים העיקריים. (חוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות, התשנ״ח־1998).

נגישות

המושג ″נגישות″ הוא תוצר של תפיסת עולם הרואה את מצבו של אדם כקשר בין מצבו הגופני, השכלי או הנפשי לבין הפעילויות שהוא מבצע בחיי היומיום והגורמים הסביבתיים המאפשרים או המעכבים השתתפות של האדם בחיי המשפחה, הקהילה והחברה.
תפיסת הנגישות, מתייחסת לכל אדם כאל אדם שלם בעל יכולות מסוימות והחברה בה הוא נמצא מתאימה לו את הסביבה ככל האפשר כך שיוכל לתפקד בצורה המיטבית, בטוחה ומכובדת.  ″נגישות″אפשרות הגעה למקום, תנועה והתמצאות בו, שימוש והנאה משירות, קבלת מידע הניתן או המופק במסגרת מקום, שימוש במתקניהם והשתתפות בתכניות ובפעילויות המתקיימות בהם, והכול באופן שוויוני, מכובד, עצמאי ובטיחותי (חוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות, התשנ״ח־1998, סעיף 19 א').
מילוי דרישות הנגישות מחייב ביצוע התאמות נגישות שיאפשרו לאנשים עם מוגבלות לתפקד באופן מיטבי, ולמצות את הפוטנציאל האישי שלהם להשתלב ולתרום לחברה.

סוגים של בעלי מוגבלויות

לקות פיזית

הגבלות בתפקוד – קושי בתנועה, באחיזה ובשמירה על שיווי משקל.
דוגמאות להתאמות נגישות – מעבר מותאם לכיסא־גלגלים, התקנת מאחזי־יד, מתקני הרמה ומעליות, הרחבת פתחים, הסרת מכשולי דרך, התקנה והתאמה של אביזרי שירות ודלפקי שירות, התקנת עזרים לשימוש במוצרים שדורשים פעולת יד מדויקת ועדינה או הפעלת כוח רב.

לקות ראייה

הגבלות בתפקוד – קושי בקבלה ובפענוח מסרים חזותיים (ויזואליים).
דוגמאות להתאמות נגישות – התקנת סימני אזהרה, סימני איתור, סימנים מובילים, הסרת מכשולים, הוספת אמצעים קוליים ברמזורים, סימון בעזרת שילוט מישוּשִי או בגוון ניגודי, תוספת תאורה תוך הימנעות מסנווּר, הנגשת אתרים באינטרנט, כריזה קולית של מידע חזותי.  

לקות שמיעה

הגבלות בתפקוד – קושי בקבלה, בפענוח ובמסירה של מסרים שמיעתיים.
דוגמאות להתאמות נגישות – הפחתת רעשי רקע, סימון בעזרת שילוט חזותי בולט, שימוש במכשירים לתקשורת דו כיוונית ויזואלית כגון מחשב ומסרונים.

לקות נפשית או שכלית
הגבלות בתפקוד – קושי בפענוח תכנים, נהלים, ומנהגים ובהתמודדות איתם.
דוגמאות להתאמות נגישות – סימון בולט להקלת ההתמצאות, הפחתת גירויים ורעש, הפחתת צפיפות, מסירת מידע מדויק, מחולק ליחידות מידע ומתומצת בשפה פשוטה, התאמות מחשבים: חומרה ותוכנה והנגשת אתרים באינטרנט.

יחס הסביבה לבעלי מוגבלויות

בני אדם לרוב מתייחסים לבעלי מוגבלויות בצורה שונה מאשר לשאר האנשים. לא כולם יודעים איך להתנהג עם בעלי המוגבלויות, ולכן נוצרות סיטואציות בהן האנשים לא תמיד מתנהגים כפי שבעלי המוגבלויות מעוניינים שיתייחסו אליהם.

תכניות ריאליטי

תכנית מציאות (באנגלית- reality show) היא ז'אנר טלוויזיוני אשר אינו מתוסרט בדרך כלל, ומתעד אירועים אמיתיים בניגוד לדרמה בדיונית וכתובה. בתוכנית מציאות משתתפים לרוב אנשים שאינם

שחקנים, ואינם מגלמים דמות בדויה, אלא מופיעים בתור עצמם. ב תוכניות הריאליטי התפתחו ממספר ז'אנרים טלוויזיונים, שהבולטים ביותר בהם הם תוכניות התעודה.

כיום, יצרנית סדרות המציאות הבולטת ביותר היא ארצות הברית, אשר הובילה בפיתוח סדרות מציאות חדשות ושיווקה אותן לקהל הרחב. תוכניות המציאות כבר הפכו לחלק בלתי נפרד מן הפריים טיים של רוב ערוצי הטלוויזיה, גם בעולם כולו וגם בישראל.

בחלק מן התכניות המשתתפים הם אלו שמחליטים מי ימשיך בתכניות ומי יודח, ובחלק הצופים בבית הם אלו שמחליטים את מי להדיח, לרוב באמצעות הודעות או דרך האינטרנט.

מאותגרים טלוויזיונית: בעלי המוגבלות בתכניות הריאליטי

כתבה  זו פורסמה באתר של עיתון "הארץ" בשנת 2009 על ידי רותה קופפר, והיא מדברת על ריבוי בעלי המוגבלויות בתכנית הריאליטי בשנים האחרונות. הכתבה אומנם יצאה לפני שנים רבות, אך היא עדיין עדכנית לימינו.

בכתבה מסקרים משתתפים בעלי מוגבלויות שונות בתכניות הריאליטי, כמו בנצי שני (האח הגדול) ומורן מזוז (כוכב נולד). לדברי רן תלם, סמנכ"ל התוכניות של קשת המשדרת את "האח הגדול", לא היתה כל כוונה מראש לשלב אנשים עם מוגבלויות בתכנית, ולמרות זאת ארז דה דרזנר נבחר להשתתף, כביכול לא בגלל המוגבלות שלו, אלא בגלל האישיות.

בנוסף, בכתבה מסופר שבעונות הקודמות של תכניות ריאליטי שונות לא היו משתתפים רבים בעלי מוגבלויות, אם בכלל. כותב הכתבה טוען שבגלל ההשתתפות של בעלי המוגבלויות בתכניות ריאליטי רבות יותר, הצופים רואים אותם כאנשים רגילים, ולא בהכרח כאנשים שצריך לרחם עליהם ולפתח חמלה כלפי מצבם. ישנן כמה דוגמאות של אנשים בעלי מוגבלויות שהשתתפו, או משתתפים, בתכניות ריאליטי, ומוסבר כיצד בעלי המוגבלויות נכנסו ו"התקבלו" יותר בתכניות מסוג זה.

יש אנשים שרואים את השתתפותם של בעלי המוגבלויות בצורה לא יפה, כי הם חושבים שחשיפה גדולה כזו למוגבלות, כמו טורט, יכולה לגרום ללעג מפני ילדים ופחד של הורים שלילדיהם יש טורט או מוגבלות אחרת ופוחדים שכשהילד יגדל הוא יהיה כמו המשתתף.
בכתבה ניתנת דוגמה של הסרט התיעודי "לא רצוני" שמספר על שתי נשים הסובלות מגרסאות שונות של התסמונת טורט. הסרט מראה את ההתמודדות השונה של כל אחת מהנשים, כשהדבר המשותף היחיד להן זה התסמונת. "זה גם סרט על ניצחונות קטנים, לא רק על הטורט", אומר רוזנברג, במאי הסרט.

תכניות ריאליטי

האח הגדול

האח הגדול היא תוכנית מציאות ישראלית המבוססת על תוכנית האח הגדול העולמית, שהתחילה כפורמט הולנדי ששודר לראשונה בשנת 1999 ומאז משודרת בקרוב ל-70 מדינות בעולם. בתוכנית נאספים מספר מתמודדים שנבחרו על ידי הפקת התוכנית ומוכנסים למרחב מגורים מרווח ומפואר, המכונה "בית האח הגדול". בזמן שהותם בבית, מצולמים ומוקלטים המתמודדים בכל רגע והתוכנית מאפשרת צפייה בהם בשידור חי או כתוכנית סיכום כל כמה ימים. המתמודדים שוהים בבית למשך פרק זמן מוגדר (המשתנה מעונה לעונה) ובמהלכו עליהם למלא משימות שמטילה עליהם הפקת התוכנית. במהלך התוכנית, מודחים דיירי הבית (בדרך כלל מתקיימת הדחה אחת לשבוע) עד לגמר בו לוקחים חלק חמשת הדיירים האחרונים שנשארו בבית. בסיום הגמר, מוכרז הדייר האחרון שנותר בבית כמנצח וזוכה בפרס.

ברחבי "בית האח הגדול" פזורות מצלמות רבות, חלקן גלויות וחלקן נסתרות. כל דייר מצויד במיקרופון אישי, אותו עליו לשאת עמו בכל שעות היום ובמקרה ולא יעשה זאת, ייקנס בסכום כסף שיירד מהתקציב השבועי לרכישת מזון וסיגריות.
כל קשר של הדיירים עם העולם החיצון נמנע, ובמקרי חירום רפואיים, רופא מטפל במשתתפים בתוך הבית. הדיירים אינם מחזיקים בטלפון או במכשיר מדיה מכל סוג, אין להם גישה לאינטרנט והם אינם צופים בטלוויזיה. כמו כן אסור לדיירים להכניס לבית כל חומר קריאה או כלי כתיבה, למעט ספרי קודש. הדיירים אינם מצוידים בשעונים, מה שמקשה עליהם לעקוב אחר מהלך הזמן ותורם לתחושת הניתוק ואי-הוודאות בו הם נתונים כתוצאה מבידודם בבית. אסור למתמודדים לדבר בלי המיקרופון האישי שלהם, אסור להם לדבר על אסטרטגיות הדחה או לספר לעמיתיהם למי הצביעו. כמו כן, אסור למתמודדים לעשן בתוך הבית – אלא במקומות המיועדים לכך.

הישרדות

הישרדות (נקראה בתחילתה הישרדות 10) היא תוכנית מציאות מבויימת המהווה גרסה ישראלית לתוכנית הטלוויזיה האמריקאית "הישרדות", אשר החלה את שידוריה בדצמבר 2007 בערוץ 10. פורמט התוכנית מבוסס על תוכנית המציאות האמריקאית "הישרדות" של ערוץ CBS. ההבדל העיקרי בין ההפקה האמריקאית לישראלית הוא בכך שעונה בארצות הברית אורכת כ-14 פרקים של 45 דקות, בזמן שבישראל לכל עונה יש מעל ל-30 פרקים שאורכם בין שעה לשעה וחצי. חברת ההפקה אוספת קבוצת אנשים שמספרם, מוצאם, דתם ומינם משתנה מעונה לעונה, ולכאורה אין ביניהם קשר מוקדם. קבוצה זו נשלחת לחוף נטוש קשה למחיה או אי בודד, והם נדרשים לחיות שם תקופת זמן, להתמודד במשימות שונות ועל פי תוצאות המשימות לקבל תגמולים ולקבוע מי ממשיך במשחק ומי מודח. לתכנית יש 8 עונות.

כוכב נולד

כוכב נולד היא תוכנית מציאות ישראלית שעלתה לשידור בערוץ 2 במאי 2003 במסגרת שידורי הזכיינית "קשת". התוכנית דומה לתוכנית האמריקאית "אמריקן איידול", כאשר במרכזה תחרות שירה בין כישרונות חדשים בתחום.

העונה נפתחת עם האודישנים בהם משתתפים מספר רב של מתמודדים, שמהם נבחרת על ידי השופטים קבוצה מצומצמת של מתמודדים. במהלך הפרקים השונים מבצעים המתמודדים שירים ישראליים מוכרים ונשפטים על פי ביצועם. לבסוף, מחליט הקהל הצופה בבית ישירות, על ידי הצבעה באמצעות SMS מי המתמודד המועדף עליו, והזוכה במספר ההצבעות הנמוך ביותר הוא המודח מהתוכנית. בפרק הגמר נבחרים שלושה מתמודדים אשר מבצעים את ביצועם האחרון בגמר בהופעה חיה. המתמודד שזוכה למספר המסרונים הגדול ביותר מוכרז כמנצח התוכנית והכוכב הנולד. לתכנית היו 10 עונות, כשבכל עונה היו משתתפים חדשים והשופטים היו משתנים מדי כמה עונות.

כתיבת תגובה

בלוג בוורדפרס.קום.

למעלה ↑